Flavonoidok
Az epidemiológiai vizsgálatok meggyőző bizonyítékokkal támasztják alá, hogy a magas flavonoid bevitel számos, az egészségi állapotot pozitívan befolyásoló hatással bír, például csökkenti a szívkoszorú ér betegségek-, az asztma és krónikus tüdőbetegség kialakulását, antikarcinogén hatású, továbbá akár 65%kal csökkenti a szélütés kockázatát.
Polifenolok rövid bemutatása, áttekintése
A polifenolok kémiailag nagyon változatos molekulák, melyek a növények különböző fejlődési stádiumaiban másodlagos anyagcsere termékekként szintetizálódnak [MACHEIX & FLEURIET, 1990]. Több mint 8000 fenolos szerkezetet fedeztek már fel, melyek széles körben elterjedtek a növényvilágban [STRACK, 1997].
A polifenolok nevezéktana nem egységes és nem is logikusan felépített. Egyes irodalmi források polifenolokként nevezik meg azokat a molekulákat is, amelyek az aromás gyűrűn csupán egy hidroxilcsoportot tartalmaznak (pkumársav). A kémiai szemlélet szerint ezek monofenolnak, vagy egyszerű fenolnak tekinthetők. Az általános megnevezésre az angol „phenolics” szó a legmegfelelőbb, mely magyarul „fenolos komponensekként” fordítható. Ez magában foglalja azokat a komponenseket is ahol az aromás gyűrűn csak egy hidroxilcsoport található. Hasonlóan kifejező lehet akár a „(poli)fenolok” megnevezés is, de ez csak írásban fejezi ki a lényeget. A továbbiakban az egyszerűség kedvéért a hidroxilcsoportok számától függetlenül a polifenolok, illetve ennek szinonimájaként a fenolos komponensek kifejezést fogom használni. A fenolos komponenseket – a legegyszerűbb csoportosítási elv alapján – két főcsoportba sorolhatjuk: a flavonoidok illetve a nem-flavonoidok közé. A flavonoidok a fenolos komponensek legnagyobb csoportja, mely a központi heterociklikus gyűrű oxidációs állapotától függően különböző osztályokká bontható tovább.
Polifenolok jótékony hatásai
„Ételed legyen orvosságod, orvosságod legyen ételed!"
Hippokratész (Kr.e.:460-359)
A mai táplálkozástudomány elfogadott álláspontja, hogy a polifenolokban gazdag étrend előnyös az emberi egészségre. Epidemiológiai tanulmányok sokasága bizonyítja, hogy a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás jelentősen csökkenti olyan degeneratív betegségek kialakulását, mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy a daganatos megbetegedések
Doktori értekezés Ph.D. fokozat elnyerésére (Budapesti Corvinus Egyetem)
forrás: SZILVÁSSY BLANKA