Természetes csodák
A termékeinkhez felhasznált összetevők hatása már évszázadok óta ismert. Különösen értékesek, hiszen egyes elemeket, vegyületeket a „hagyományos” gyümölcsfélékhez képest többszörös mennyiségben tartalmaznak.
Fekete áfonya: igen sok ásványi anyag található benne. Flavonoidjai közül fontos kiemelni a mirtillint, melynek számos pozitív hatása van. Más gyümölcsökhöz képest magas természetes luteintartalommal rendelkezik. Természetes C-, B1- és B2-vitaminforrás.
Fekete bodza: magas a vas, C-vitamin- és színanyagtartalma. Jelentős B1-, B2- és B6-vitamin-, valamint folsavforrás. Rendkívül gazdag színanyagokban. Olyan flavonoidokat tartalmaz, mint a rutin, a kvercetin vagy a sambucin.
Fekete szeder: a népi bölcsesség gyakran ajánlja ezt a gyümölcsöt a gyerekeknek. Magas kalcium- és foszfortartalommal rendelkezik. Dúskál flavonoidokban, valamint sok A-vitamin, C-vitamin és folsav, továbbá B1-, B6-vitamin, riboflavin, pantoténsav és niacin is van benne.
Kékszőlő: egyik legfontosabb ható- anyaga a rezveratrol nevű polifenol, mely többek között a vörösbor jótékony hatását is eredményezi. Emellett jelentős kálium-, mangán-, magnézium- és szelénforrás, továbbá értékes gyümölcssavakkal rendelkezik.
Fekete ribizli: az ókori rómaiak köszvénybogyónak nevezték. C-vitamin-tartalma nagyobb, mint a citromé vagy a zöldpaprikáé. Jelentős B-vitamin-forrás, valamint vas-, mangán- és réztartalma is számottevő. Univerzális hatóanyagai miatt igen kedvelt.
Fekete berkenye (arónia): fekete színét a benne található számtalan növényi színanyagnak, főként az antocianineknek köszönheti. Igen elterjedt természetes színezőként a különböző élelmiszerekben. Jól ismert egész Európában, nagy termőterületei vannak Lengyelországban és Németországban.
Açai: a szőlőszemhez hasonló megjelenésű açai az elmúlt években az egészséges életmód híveinek egyik legelismertebb növénye lett. Egyes helyeken az „élet fájának” is nevezik. Mindezt sokrétű felhasználási módjának és a benne található számtalan növényi hatóanyagnak köszönheti.